BLOG

by Mustafa Yöntem

Ramazanda Beslenme

Ramazanda Nasıl Beslenmeliyim ?

Ramazan Ayı’nda birçok insan kilo almaktadır ve akşama kadar bir şey yemediğini ama kilo aldığından yakınmaktadır.Mantıken düşündüğümüzde hiçbir şey yemiyoruz kilo vermemiz gerekir ancak %70 bireyler kilo alırlar.Bunun sebebi ramazanda uzun süre açlık oluştuğu içi metabolizma yavaşlamaktadır, vücut iftarda ve sahurda yenen besinleri depolama moduna geçmektedir.Kilo veren bireyler ise ramazan sonu verdiklerini geri alırlar,bunun sebebi de açlıktan kaynaklı metabolizma kendisini savunmaya alır ve yağdan kayıp yerine vücuttan su kaybı oluşur,


Ramazanda dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
• Sahurda makarna,pilav,patates yemek tok tutmaz, çünkü bunlar karbonhidrattır, çabuk acıktırır, düşündüğümüz gibi tok tutmaz.
• Eğer gün içersinden tok kalmak istiyorsak , sahurda protein almalıyız.Bunlar yumurta, peynir,ayran ,süt , yoğurt menümüzde olmalıdır.
• Sahurda ne kadar çok yersem o kadar tok kalırım mantığı yanlıştır, vücudun belli bir kapasitesi vardır bunun üzerine çıkınca vücut bunu kabul etmeyecektir, sahurda 1 bütün ekmekte yesem 2 dilim ekmekte yesem öğlen oldu mu açlık hissi oluşur.Dolayısıyla kendinizi tıka basa doyurmaya çalışmayınız.
• İftar sofralarında ise yapılan yanlış, çok yemediğini ve iyi bir şey yaptığını düşünerek, iftarı sadece su,çorba,pide ve salata ile geçirmesidir.Bu yanlış bir durumdur, çünkü çorba karbonhidrat, ekmek aynı şekilde,salatada aynı şekilde, bu tür beslenmeyle protein almamış oluruz ve ramazan ayında kilo almamıza sebep olur,
• İftar sofrasında az çorba aldıktan sonra arkasından protein içerikli bir besin almamız bizim avantajımıza olacaktır, eğer protein içerikli değil de sebze türünde yemek varsa, yoğurt veya ayran kesinlikte sofrada bulunmalıdır.
• Yemekten sonra hemen meyve yenmesi,özellikle şu an en çok tüketilen meyve olan karpuz tüketilmesi doğru değildir. Meyve yemek istersek yemekten en erken 1 saat sonra tüketmemiz gerekir.
• Ramazan’ın vazgeçilmesi tatlıdır, hamurlu tatlılardan uzak kalmamız gerekir, tüketebileceğimiz tatlılar sütlü tatlılar olmalı, yaz ayının en güzel tatlısı dondurmadır.Ancak dondurmanında içerisinde şeker olduğunu unutmadan en fazla 2 top kadar tüketilebilir.
• Günlük su tüketimine gelince, bu durum hepsinden daha da önemlidir, gün içerisinde vücut susuz kaldığı için kesinlikle en az 1.5-2 litre su içilmelidir, iftardan sahura kadar olan süreçte.
• Herhangi tansiyon problemi mide problemi olmayanlar, akşam yatmadan önce 1 şişe maden suyu tüketebilirler.


Diyetisyen Mustafa Yöntem