BLOG

by Mustafa Yöntem

Kış Ayları Kestane

Kıs Aylarının Vazgeçilmezi Kestane

Kestane, kış mevsimi ile özdeşleşmiş çok lezzetli, sağlıklı bir besindir. Kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların yenilebilen tohumlarıdır. Kestane dikenli, yeşil renkte kupula denilen top görünümlü dikenli dış kabuk içinde ikili ya da üçlü halde bulunur. Hasat zamanı gelince bu dikenli dış kabuk sararıp çatlar ve ağaçtan yere düşer. Düşünce de kestanenin meyveleri dikenli toplarından ayrılır. Ağaçta kalan kestaneler de dallara uzun sırıklarla vurarak yere düşürülürler. Diğer yemişlerin aksine yüksek nişasta ve su içeren kestanede protein ve yağ oranı düşüktür. İçeriğinde nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminlerini bulunan kestane doyurucu bir besindir. 100 gram kestane160 kalori enerji sağlamakta, 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ bulunmaktadır. Yukardaki besin değerlerinde de gördüğünüz gibi ,Kestanedeki karbonhidrat içeriği yüksek olmakla birlikte kompleks olduğu için yavaş emilir. Kompleks karbonhidratlar içerdikleri lif oranı yüksek olduğu için basit karbonhidratlar gibi kan şekerini fazla yükseltmez, diyabete, kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkartmaz. Kompleks karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır.


Kestanede bulunan demir kansızlığı önler, magnezyum ve fosfor ise kemik üzerinde önemli bileşenleridir. Sakinleştirici özelliği vardır stresin giderilmesine yardımcı olur. Kestanedeki C vitamini, dişler, kemikler ve kan damarları için çok önemlidir. Kestane, yüksek potasyum içeriğiyle potasyum düzeyi düşük olanlara önerilmektedir. Kestane folik asit açısından da çok zengindir. Kestane en çok lif içeren yemişlerden biridir, içeriğindeki lif onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar, bu da kan şekerinin hızlı değil yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Karaciğer ve mide için faydalıdır, ishali önler. Beyin için faydalıdır unutkanlığı ve alzheimeri önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve. Kestane ayrıca trigliseridi düzenlemektedir.


Tüm bu saymış olduğumuz faydaların yanında ,Kestane yüksek karbonhidrat içeren bir yiyecek olduğu için diyet yapanların kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekir. Şeker hastaları, damar sertliği olanlar ve yüksek tansiyonlu kişiler de az miktarda yemelidir. Yaklaşık olarak 4-5 adet kestane 1 dilim ekmek veya 1 adet meyve yerine günlük diyetimizde yer alabilir.Akşam yemeğinde ekmek,çorba ve pilav tüketmeyip yemekten sona meyvenizin yanında 4-5 adet kestane alabilirsiniz , veya akşam 1 adet meyve yerine 4-5 adet kestane tüketilebilir.


Diyetisyen Mustafa Yöntem